BioPanel: Duurzame bebording

Samen voor een duurzaam routenetwerk

Het Routebureau Veluwe gebruikt het voor z’n bebording, in de provincie Gelderland is het fietsend verkeer er al mee bekend: BioPanel. Maar wat is dat nu eigenlijk? BioPanel is een kunststof plaatmateriaal dat bestaat uit industriële hennep en thermoplastisch biopolymeer en bevat geen fossiele grondstoffen, het is 100% biobased. Het plaatmateriaal vormt de basis voor routemarkering en informatiepanelen. De sterkte van dit materiaal is vergelijkbaar met gebruikelijke HPL-materialen en heeft een garantie voor een levensduur van 10 jaar.

En hoe ziet het er dan uit? Door de gebruikte grondstoffen heeft BioPanel een natuurlijke bruine kleur. Informatie en signing wordt aangebracht via een signface. In samenwerking met 3M wordt BioPanel voorzien van een PVC vrije folie. Op deze folie wordt een full colour print aangebracht waarna de print wordt voorzien van een PVC vrije beschermlaminaat. Het printen op een PVC vrije folie is veel milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld een zeefdrukmethode.

CO2 footprint

Abelleisure, het bedrijf dat panelen en routemarkeringen in BioPanel ontwikkelt, werkt nauw samen met Wageningen University en Transmare Compoundings. Deze samenwerking heeft ervoor gezorgd dat de CO2 footprint van BioPanel tot 88% lager ligt dan bij Trespa/HPL. Bij een aluminium bord of paneel is dit zelfs 99%.

En is de bestickering ook milieuvriendelijk? Jazeker, de informatie en signing wordt aangebracht via een signface. In samenwerking met 3M zorgt Abelleisure ervoor dat BioPanel wordt voorzien van een PVC vrije folie. Op deze folie wordt een full colour print aangebracht waarna de print wordt voorzien van een PVC vrije beschermlaminaat. Het printen op een PVC vrije folie is veel milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld een zeefdrukmethode.

De CO2 footprint houdt niet op bij het produceren, plaatsen en onderhoud. Want wat gebeurd er als de levensduur erop zit? Aan het einde van de levensduur ondergaat BioPanel een recycling, dit door het plaatmateriaal om te smelten en te verwerken naar nieuwe routemarkering of informatiepanelen. Er is dus geen afval en uiteindelijk is BioPanel ook nog biodegradeerbaar, dat noemen we 100% circulair!

Loslatende folie tijdens de pilot

Om tot zo’n milieuvriendelijk en duurzaam product te komen, is er veel onderzoek gedaan. De weg ging met vallen en opstaan, zoals elk product met een hoge duurzame kwaliteit. Bij het toepassen van borden van BioPanel op de Veluwe liet in enkele gevallen de folie los. Abelleisure heeft dit meteen met hoge prioriteit opgepakt. De lijm tussen de folie en het paneel is onderzocht en aangepast. Maar ook de samenstelling van het paneel is flink onder de loep genomen. Vervolgens is de BioPanel opnieuw in ontwikkeling gegaan en heeft Abelleisure de borden met loslatende folie vervangen. En dat niet alleen. Om geen enkel risico te lopen, heeft Abelleisure ook uit eigen beweging alle andere borden met de verouderde samenstelling vervangen. Keurige service dus!

Maar, wat zijn de kosten?

Toen de projecten op de Veluwe eind 2018 startten, waren de borden nog behoorlijk prijzig. Doordat er in de tussentijd veel vraag is ontstaan naar BioPanel borden en panelen (onder andere de Provincie Groningen is BioPanel gaan gebruiken voor het wandelnetwerk) is de prijs gaan zakken. Inmiddels kunnen we zeggen dat, omdat er steeds grotere volumes gemaakt worden, de kosten met € 5,- tot € 10,- per bord zijn gedaald. En we hopen natuurlijk dat er steeds meer BioPanel gebruikt gaat worden, uit oogpunt van milieu maar ook gezien de dan dalende kosten!

En ja, als je BioPanel vergelijkt met aluminium of HPL dan is BioPanel gemiddeld 35 % duurder. Maar dit betreft dan alleen de inkoop van de bebording van een routenetwerk! Zou je zuiver kijken naar de totaalkosten van een compleet routenetwerk dan zijn de meerkosten van BioPanelborden ten opzichte van HPL-borden ongeveer 4 %. En daar koop je een heleboel duurzaamheid, service en garantie voor! Routebureau Veluwe zet graag samen met de gemeenten en de terreinbeherende organisaties in op duurzaamheid, waarbij toekomstbestendig beheer belangrijk is. Hiermee werkt de Veluwe aan een kwalitatieve en innovatieve basisinfrastructuur.

GA NAAR ONZE NETWERKEN Routeoverzicht Wandelnetwerk Fietsnetwerk Ruiter- en Mennetwerk Mountainbikenetwerk CONTACT Veel gestelde vragen routesopdeveluwe.nl 085-0131811 info@routesopdeveluwe.nl Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het nieuws over de routenetwerken op de Veluwe! Wij zijn een project van: Copyright © 2022 | Routebureau Veluwe | Privacy & Cookies