Recreatiezonering op de Veluwe

De natuur van de Veluwe beschermen met recreatiezonering

Steeds meer mensen genieten van de prachtige natuur op de Veluwe. Dat is heerlijk en belangrijk. Het bezoek heeft ook een keerzijde. Door toenemende verstoring raakt het evenwicht tussen natuur en recreatie uit balans. Provincie, gemeenten, grondeigenaren en recreatieondernemers werken daarom aan een recreatiezoneringsplan voor de hele Veluwe. Waar de natuur moet herstellen, worden rustgebieden aangewezen. In andere gebieden krijgen de verschillende vormen van recreatie meer de ruimte.

Uniek gebied

De Veluwe is een prachtig en uniek natuurgebied midden in Gelderland. Het gebied is ruim 90.000 hectare groot en is daarmee een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Het is bijzonder door de rijke natuur en variatie in landschappen, unieke dier- en plantensoorten en rijke geschiedenis met veel erfgoed. De Veluwe is het grootste Natura 2000-gebied op land in Nederland. 

Natuur onder druk

De natuur op de Veluwe gaat achteruit. Een van de oorzaken is verstoring door recreatie, verkeer en evenementen. Vooral in kwetsbare delen van de Veluwe hebben planten en dieren hieronder te lijden. Zo erg zelfs dat sommige soorten van de Veluwe dreigen te verdwijnen of uit te sterven met als risico dat we de soortenrijke natuur op de Veluwe kwijtraken. U kunt de natuur helpen door de regels die er zijn te respecteren. Maar er is meer nodig. Daarom gaan we op zoek naar een nieuwe, betere balans tussen de ruimte voor de natuur en de mens.

 

Evenwicht herstellen

Door recreatie in goede banen te leiden, kunnen we het evenwicht herstellen. We benoemen zones voor verschillende vormen van gebruik: zones waar wandelaars, fietsers en ruiters ten volle kunnen blijven genieten en de natuur niet onbedoeld verstoren. Zo blijft het mogelijk oog in oog te staan met een wild zwijn of edelhert en door oerbos en stuifzand te fietsen of wandelen. Daar waar de natuur meer bescherming nodig heeft, zijn of komen stiltegebieden. Daarnaast werken we aan een goed bereikbare Veluwe, met herkenbare ingangen, aantrekkelijke ontvangstlocaties en goede informatievoorzieningen. Bezoekers kunnen gemakkelijk informatie vinden over wat wel en niet kan.

Meer informatie over Recreatiezonering? Ga dan naar recreatiezoneringopdeveluwe.nl

GA NAAR ONZE NETWERKEN Routeoverzicht Wandelnetwerk Fietsnetwerk Ruiter- en Mennetwerk Mountainbikenetwerk CONTACT Veel gestelde vragen routesopdeveluwe.nl 085-0131811 info@routesopdeveluwe.nl Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het nieuws over de routenetwerken op de Veluwe! Wij zijn een project van: Copyright © 2022 | Routebureau Veluwe | Privacy & Cookies