MTB-visie Veluwe

Op 2 december is de VeluweAlliantie bij elkaar gekomen en hebben zij gesproken over de MTBvisie. Het is een officiële gang om alle stakeholders op de Veluwe te horen en mee te krijgen in de ontwikkelingen. Die ochtend is de MTBvisie unaniem aangenomen en heeft groen licht gekregen voor verdere uitvoering. Wat dit inhoudt, lees je verder hieronder.

Proces tot nu

Vanuit verschillende kanten hebben we de vraag gekregen wat het verdere proces is. Een korte samenvatting van afgelopen weken geeft wat meer inzicht. December heeft, na besluitvorming, in het teken gestaan voor gespreksronden met stakeholders binnen de VeluweAlliantie. Hierbij wilden we als Routebureau Veluwe een gevoel krijgen bij de verdere verwachtingen vanuit met name de grondeigenaren.

In de maand januari hebben we de volgende zaken verder onderzocht:

  • financiële waarborg vanuit de gemeenten;
  • waarborg van beheer en onderhoudsgelden na aanleg / aanpassingen;
  • vorming van verdere overeenkomsten, zodat we dit aan jullie kunnen verduidelijken;
  • omzetten van een ‘procestracking’, welke met het uitnodigen van de werkgroep per route / gebied straks wordt gedeeld;
  • MTB protocol verder aangescherpt en besproken, waarbij we ook met ecologen hebben gesproken of we zo verder kunnen.

Start / verwachtingen

De afgelopen weken zijn er verschillende gesprekken gevoerd met MTB-organisaties. Hierin wordt van alles geroepen en eerlijk gezegd zijn de opmerkingen niet mild. Wij willen graag met jullie kijken naar de mogelijkheden om het MTB-en op de Veluwe te behouden en uit te breiden. Er is geen ’tegenwerking’ vanuit onze kant, maar wel zorgvuldigheid. Dat is nodig om in de wervelende Veluwe de focus te behouden op wat we allen graag willen.

In een aantal gebieden hebben de gemeenten nu aangegeven dat de financiering is geregeld en dus gestart kan worden met de verdere stappen. Dat zijn het formeren van een stuurgroep (eigenaren, overheden, financierders) en een werkgroep (MTB-organisatie en experts).
We zullen dit gaan begeleiden en de samenwerking met jullie is hierin erg belangrijk. Uiteindelijk moeten we het samen doen!

Pers

In de pers wordt veel geschreven over vignetten, sluiten van gebieden (zoals Arnhem) en de onmogelijkheid van het vrije fietsen. Wij willen aangeven dat niemand binnen de samenwerking van de Veluwe bevraagd is door de pers. Dit vinden wij jammer omdat we hierdoor niet een ander standpunt kunnen laten horen. De pers staat hier ook niet voor open ondanks herhaaldelijk verzoek vanuit de Veluwse samenwerkende partijen.

Heb je vragen, neem dan contact met ons op. 

En nu verder:

Als Routebureau starten we op korte termijn met het plannen van (digitale) gesprekken. We benaderen eerst de clubs waar we kunnen starten (of verder kunnen gaan) met de inventarisatie / ontwerp.

Nogmaals… het Routebureau Veluwe neemt niks over, maar we willen dat er een goed netwerk ontstaat van verschillende routes. Hierin is behoud van routes van belang. Gezamenlijk spreken we verder over onder andere eigenaarschap, samenwerking en belangen.

Verder in het nieuws:

Routekaarten Veluwe Routekaarten Veluwe 6 april 2023 MTBvisie Veluwe MTBvisie Veluwe 8 februari 2023 Gemeente Nunspeet voorzien van nieuwe, Veluwse welkomstborden Gemeente Nunspeet voorzien van nieuwe, Veluwse welkomstborden 24 november 2022 Recreatiezoneringsplan vastgesteld Recreatiezoneringsplan vastgesteld 19 mei 2022 Ermelo als eerste Veluwse gemeente voorzien van Veluwse welkomborden! Ermelo als eerste Veluwse gemeente voorzien van Veluwse welkomborden! 10 maart 2022 Wandelen op de Veluwezoom Wandelen op de Veluwezoom 14 februari 2022 Veluwe krijgt een uitgebreid routenetwerk! Veluwe krijgt een uitgebreid routenetwerk! 7 december 2021 Grote betrokkenheid vormt Recreatiezoneringsplan Grote betrokkenheid vormt Recreatiezoneringsplan 13 oktober 2021 Grenzeloos wandelen en fietsen in Gelderland dankzij eenduidige systematiek Grenzeloos wandelen en fietsen in Gelderland dankzij eenduidige systematiek 10 september 2021 Wandelroute ‘Rondje Barneveld’ officieel geopend Wandelroute ‘Rondje Barneveld’ officieel geopend 21 juni 2021 Nieuwe bewegwijzering voor ruiters in Ermelo en Nunspeet​ Nieuwe bewegwijzering voor ruiters in Ermelo en Nunspeet​ 12 mei 2021 Support de nieuwe Gravel Code! Support de nieuwe Gravel Code! 12 mei 2021 Eerste hybride keuzepuntpaal in Barneveld Eerste hybride keuzepuntpaal in Barneveld 22 april 2021 Gelanceerd! Het Fietsrouteboekje Veluwe 2021 Gelanceerd! Het Fietsrouteboekje Veluwe 2021 1 april 2021 Start aanleg Ruiter- en mennetwerk Midden Veluwe Start aanleg Ruiter- en mennetwerk Midden Veluwe 19 april 2021

GA NAAR ONZE NETWERKEN Routeoverzicht Wandelnetwerk Fietsnetwerk Ruiter- en Mennetwerk Mountainbikenetwerk CONTACT Veel gestelde vragen routesopdeveluwe.nl 085-0131811 info@routesopdeveluwe.nl Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het nieuws over de routenetwerken op de Veluwe! Wij zijn een project van: Copyright © 2022 | Routebureau Veluwe | Privacy & Cookies